Korte geschiedenis Kyoto
Gedurende ruim duizend jaar was Kyoto de keizerlijke hoofdstad van Japan, maar het is nu alleen de hoofdstad van de prefectuur Kyoto (op het eiland Honshu).
Het gebied van Kyoto is pas door mensen bewoond vanaf de 7e eeuw, en wel door de Hata-clan die Japan binnenkwam vanuit Korea. Tijdens de 8e eeuw werden boeddhistische godsdienstige autoriteiten machtig, hetgeen een reden was voor de Japanse keizer om de hoofdstad ver van de boeddhistische invloed te vestigen.
Vanwege het rijke culturele erfgoed in Kyoto bleef de stad een bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog bespaard. Kyoto is de enige grotere stad in Japan die een behoorlijk deel aan vooroorlogse gebouwen heeft gemengd met eigentijdse bouwwerken.
Kinkaku-ji; Het Gouden Paviljoen
Tijdens de tour door Kyoto bezoek je de Kinkaku-ji tempel. Oorspronkelijk gebouwd in de 14e eeuw als een rusthuis voor Shogun Ashikaga Yoshimitsu en nu een Zen Boeddhistische tempel, is het prachtige Gouden Paviljoen (Kinkaku-ji) een van Kyoto’s meest pittoreske bezienswaardigheden.
De naam is ontleend aan het bladgoud dat de bovenste twee van de drie verdiepingen siert – een element in het ontwerp waarvan men gelooft dat het de negativiteit van de dood verzacht – en het bouwwerk is een aantal malen in zijn oorspronkelijke vorm herbouwd, de meest recente in de late jaren 1950.
De site is gebouwd boven een grote vijver en is ook beroemd om zijn prachtige terrein, zijn oude stenen pagode en het Sekkatei theehuis met zijn traditioneel geserveerde drankjes. Voor een andere kijk op deze prachtige toeristische attractie, plus het vermijden van de zomerdrukte, plan je je tour door Kyoto en het bezoek aan deze tempel voor ofwel de winter of de herfst (de laatste is spectaculair dankzij de herfstkleuren).
Volgende stop Tour Kyoto: Fushimi-Inari Taisha Shrine
De Fushimi-Inari Taisha Shrine is een van Japans beroemdste heiligdommen en een populair onderdeel van de tour door Kyoto. Opgericht in 711 na Christus en gewijd aan de godin van de rijstteelt, Ukanomitama-no-mikoto, wordt het heiligdom nog steeds bezocht door kooplieden en handelaren die bidden voor voorspoed.
Het hoofdgebouw dateert van 1499 en heeft een spectaculaire vier kilometer lange laan van feloranje “torii”, of bogen, elk gesponsord door een bedrijf (het duurt ongeveer twee uur om langs de 1.000 bogen langs de route te reizen). Ook opmerkelijk zijn de vele sculpturen van vossen, die als boodschappers van de goden worden beschouwd.
Nijo Kasteel
Kasteel Nijo (Nijō-jō), compleet met goed bewaarde muren, torens en een slotgracht, werd gebouwd in 1603 en diende later als regeringszetel. Het complex heeft verschillende gebouwen met veel belangrijke kunstwerken.
Tot de hoogtepunten behoren de Oostpoort van het kasteel (Higashi Otemon, de hoofdingang) en de Binnenpoort, of Karamon, die bekend staat om zijn fijne houtsnijwerk en versierd metaalwerk. Ook de Mikuruma-yose is een must-see. De mooie tuinen van het kasteel zijn ook leuk om te verkennen tijdens je tour door Kyoto.
Het belangrijkste gebouw van de site is het Ninomaru paleis. Het bestaat uit vijf afzonderlijke gebouwen die door gangen met elkaar zijn verbonden en beschikt over prachtige interieurs die zijn versierd met talrijke schilderijen van Kano Tanyu en zijn leerlingen. Het belangrijkste appartement is de Hal van de Keizerlijke Afgezant (Jodan-no-ma), in pracht geëvenaard door de aangrenzende kamers, Ni-no-ma en Tozamurai-no-ma met hun schilderijen van tijgers.