Skip to content

Wij verzorgen graag jouw reis naar Japan!

Wij zijn Joan, Liesbeth en Hans en wij zijn zeer enthousiaste Japanspecialisten. Wij kunnen je niet alleen helpen met het reserveren van comfortabele vluchten, accommodaties en vervoer, maar we adviseren je graag over wat je waar kunt beleven. Neem dus contact met ons op voor informatie of inspiratie voor jouw reis naar Japan, of voor een offerte.

Wij zijn Joan, Liesbeth en Hans en wij zijn zeer enthousiaste Japanspecialisten. Wij kunnen je niet alleen helpen met het reserveren van comfortabele vluchten, accommodaties en vervoer, maar we adviseren je graag over wat je waar kunt beleven. Neem dus contact met ons op voor informatie of inspiratie voor jouw reis naar Japan, of voor een offerte.

Slapen in Japan

Slapen in Japan: keuze te over!

Er zijn heel veel opties op het gebied van slapen in Japan. Best of Japan biedt een groot aantal accommodaties aan. Wij kijken daarbij vooral naar ligging, authenticiteit, service en de prijs/kwaliteits-verhouding. Ook proberen wij waar mogelijk bijzondere accommodaties aan te bieden. De meeste reizigers slapen in Japan voornamelijk in Westerse hotels, en wisselen dit af met een paar nachten in een ryokan. Maar er zijn meer opties, zoals machiya’s (je eigen ’townhouse’) en minshuku’s (een soort eenvoudige B&B). Bijzonder zijn de shukubo’s, waar je overnacht in een klooster bij de monniken.

Slapen in Japan
Hotel in Japan

Westerse hotels

“Westerse hotels” worden in Japan zo genoemd, omdat je er slaapt in Westerse bedden en omdat je er een Westers ontbijt, lunch en diner kunt krijgen. Maar verder hebben deze hotels ook vaak een Japanse uitstraling of Japanse elementen. De inrichting is vaak eenvoudig en stijlvol. De service is sowieso 100% Japans, dus daar is niets op aan te merken!

Best of Japan biedt Westerse hotels aan op 3*, 4* en 5* niveau, van de grote internationale ketens, maar ook van Japanse ketens of zelfstandige hotels. Onze reizigers vinden vaak vooral de ligging belangrijk, dus daar letten we extra op bij de selectie van onze hotels. De prijzen van hotels liggen op het niveau van Europa en de Europese steden. Per seizoen zijn er wel grote verschillen, waarbij vooral het voorjaar en de herfst wat duurder zijn.

Faciliteiten

Let op: lang niet alle hotels (ook de 5* niet!) hebben een zwembad en als er een zwembad is, dan zijn er vaak strenge voorwaarden. Te denken valt aan een verplichte badmuts, geen toegang met zichtbare tatoeages, een verbod op het gebruikt van zonnebrand of het niet mogen dragen van sieraden, horloges of een zonnebril.

Inchecken

Inchecken om 15.00 uur betekent ook inchecken om 15.00 uur. Wat eerder de kamer in, of wat langer in de kamer blijven, dat is iets wat in Japan vaak niet mogelijk is. Wel is het vaak mogelijk om de bagage achter te laten in het hotel. Ook het bijzetten van een extra bed kan soms lastig zijn. Wij kunnen je hier verder over informeren en adviseren wat de mogelijkheden zijn.

Bagage

Hotels hebben vaak wel allerlei services op het gebied van bagage. Zoals het achterlaten van bagage als inchecken niet mogelijk is, of wanneer je al bent uitgecheckt. Ook is het in de regel vaak mogelijk om bagage vooruit te sturen. Je kunt dan, tegen een kleine betaling, je koffers alvast vooruit sturen naar de volgende locatie. Dit geldt uiteraard alleen voor locaties binnen Japan.

Slapen in Japan: ryokans

Een ryokan is een Japans hotel of ‘herberg’. Vaak wordt een ryokan door een familie gerund die dit al generaties lang doet. De Nishiyama Onsen Keiunkan staat zelfs in het Guiness Book of Records omdat zij al 52 generaties met dezelfde familie deze ryokan runnen.

Van 2* tot 5*

Wat alle ryokans met elkaar gemeen hebben, is de authentieke Japanse sfeer en tradities. Maar net zoals bij hotels, zijn er ryokans op verschillende niveaus van kwaliteit, faciliteiten en service. Van eenvoudig tot luxe, van kleinschalig tot groot met uitgebreide faciliteiten. En dus ook van goedkoop tot het allerhoogste prijssegment.

Slapen

Hier slaap je op een tatami mat met een futon. Dit klinkt overigens Spartaanser dan het is, het is eigenlijk best comfortabel. Slapen doe je op de grond, maar door de extra isolatie van de tatami mat en een zacht futon matras is dat heerlijk. Mocht je langer zijn dan gemiddeld (1.80m) dan moet je daar van tevoren wel even melding van maken. De futon gaat uit van Japanse maten, dus voor mensen die wat langer zijn, kan een futon niet de beste oplossing zijn.

Meestal is er geen tafel met stoelen, zoals we dat in Nederland kennen. Je zit  op de grond aan een lage tafel (eventueel met een lage stoel).

Eten en drinken

De meeste ryokan bieden diner en ontbijt aan, die vaak bij de prijs van de kamer zijn inbegrepen. De meeste bezoekers gebruiken hun maaltijden in de ryokan, die zichzelf meestal aanprijzen op de kwaliteit van hun eten. De maaltijden bestaan meestal uit de traditionele Japanse keuken die bekend staat als kaiseki, met seizoensgebonden en regionale specialiteiten. (Kaiseki verwees oorspronkelijk naar lichte maaltijden geserveerd tijdens een theeceremonie, en verwijst vandaag naar een maaltijd bestaande uit een aantal kleine, gevarieerde gerechten). Sommige ryokan serveren in plaats daarvan lokale specialiteiten zoals basashi of voedsel dat in een irori-haard wordt gekookt. Om ervoor te zorgen dat elk gerecht op de juiste temperatuur kan worden genuttigd, benadrukken ryokan dat gasten op tijd voor hun maaltijd moeten zijn. Om deze reden vragen de meeste ryokan gasten om de tijd te bevestigen waarop zij hun maaltijd willen gebruiken.

Sommige ryokan hebben een gemeenschappelijke eetzaal, maar de meeste serveren de maaltijden in de kamers van de gasten. Ryokan die waarschijnlijk ook niet-Japanse gasten bedienen, hebben soms ook een selectie westerse gerechten.

Ryokan met onsen of sento

Vaak hebben met name de kleinere ryokan geen badkamer op de kamer zoals je dat wel gewend bent van de meeste westerse hotels. In plaats daarvan heeft de ryokan vaak een onsen of sento. Een onsen is een openbare badruimte die beschikbaar is voor alle gasten in het hotel (en soms ook voor daggasten). Het verschil tussen een onsen en een sento is dat een onsen altijd met natuurlijk mineraalwater is uit een lokale bron. Een sento heeft dat niet. Het is ook een badruimte, maar dan zonder mineraalwater. Bij zowel een onsen als een sento zijn mannen en vrouwen gescheiden. Voordat je het bad betreed ga je eerst douchen en daarna kun je heerlijk ontspannen in het (vaak) hete water.

Een ander verschil tussen een onsen en sento is dat een sento altijd een binnenruimte is, maar een onsen kan ook buiten zijn. Vaak in een prachtig aangelegde tuin met een omheining er omheen.

Draag een Yukata

In de kast op de kamer in je ryokan tref je in de regel een yukata aan. Een yukata is een katoenen kimono. Deze yukata kun je over je ondergoed dragen en hiermee kun je rondlopen in het hotel of naar de onsen of sento gaan. Dagelijks wordt deze yukata vervangen. Denk eraan dat je de yukata wel op de juiste wijze ombindt. Je krijgt voor je voeten meestal slippers of houten geta erbij. Ook krijg je (als er een onsen of sento aanwezig is) vaak een tenugui handdoekje.

Dit handdoekje gebruik je om voor je lichaam te houden wanneer je naakt door de onsen of sento loopt. Ook kun je hiermee je gezicht wassen of op je hoofd leggen of er omheen binden. Wat je absoluut niet ermee moet doen is het handdoekje in het gezamenlijke bad laten vallen. Dit wordt als onhygiënisch gezien.

Reserveer je ryokan op tijd

Wil je in Japan slapen in een ryokan? Deze zijn vaak kleinschalig en kunnen in de populaire periodes snel vol zitten. Wees er dus op tijd bij! De ryokans die Best of Japan aanbiedt zijn het gewend westerse gasten te ontvangen en zullen hun uiterste best doen je een mooie ervaring te bieden.

Al met al is het echt een unieke ervaring om tijdens je reis ook een paar keer één of twee nachten in een ryokan te verblijven en de speciale maaltijden te eten, een yukata en geta te dragen en heerlijk te ontspannen in een onsen of sento, waarna je fantastisch slaapt op je futon.

Ryokan
Slapen in Japan
Slapen in een ryokan
Slapen in een ryokan
Slapen in Japan
Shukobu

Bijzonder overnachten in Japan: Shukubo

Heel bijzonder is het om ook een nacht in een tempel bij de monniken in Japan te slapen, een zogenaamde ‘shukubo’. Dergelijke tempelovernachtingen kunnen in Mount Koya, ook wel Koyasan genaamd. De shukubo’s worden gerund door lokale monniken en het verblijf is veelal op basis van halfpension, waarbij een kleurrijk vegetarisch ‘shojin’ menu wordt geserveerd. Daarnaast slaap je in Japanse stijl op een futon op de grond. Vooral bijzonder is dat je ’s ochtends vroeg mee kunt doen met de ochtend meditatiesessie van de monniken. Een bijzondere en spirituele ervaring die je niet snel zult vergeten!

Machiya

Sinds een aantal jaar is het ook mogelijk om in Japan te slapen in een ‘machiya’, een Japanse townhouse. Dit kan vooralsnog alleen in Kyoto en Kanazawa. Je hebt je eigen Japanse huis, met slaapkamers, badkamer en keuken. Je kunt kiezen voor een machiya met Westerse slaapkamers, Japanse slaapkamers of een combinatie. Een machiya is heel geschikt voor gezinnen of voor meerdere stellen die met elkaar reizen en kunnen een welkome afwisseling vormen voor het verblijf in een hotel. De meeste machiya’s liggen in of vlakbij het centrum en vormen dus een perfecte uitvalsbasis om de stad te verkennen. Wil je tijdens je rondreis door Japan slapen in een machiya? De beschikbaarheid is beperkt en de prijzen liggen vaak hoger dan van een hotel. Houd daar rekening mee.

Slapen in een machiya

Slapen in Japan: Minshuku

Een minshuku is de meest eenvoudige accommodatie waar je bij Best of Japan voor kunt kiezen. Wij bieden minshuku’s alleen aan in meer afgelegen gebieden en kleine plaatsjes, als er geen andere accommodaties zoals ryokans of Westerse hotels beschikbaar zijn. Een minshuku is een eenvoudige, echt lokale ‘herberg’. Je verblijft altijd op half pension basis, dus inclusief ontbijt en avondeten, en je eet wat de pot schaft. Je slaapt op een tatami mat met futon. Bijna altijd zijn de faciliteiten zoals toilet en badkamer gedeeld. Maar ook hier geldt: de minshuku is schoon, het eten vers bereid en de gastvrijheid en service zijn fantastisch. Want waar je ook gaat slapen in Japan, daar kun je van op aan!

GA DIRECT NAAR:

EILANDEN:

085 - 004 6606
info@bestofjapan.nl
Back To Top