Skip to content

Wij verzorgen graag jouw reis naar Japan!

Wij zijn Joan, Liesbeth en Hans en wij zijn zeer enthousiaste Japanspecialisten. Wij kunnen je niet alleen helpen met het reserveren van comfortabele vluchten, accommodaties en vervoer, maar we adviseren je graag over wat je waar kunt beleven. Neem dus contact met ons op voor informatie of inspiratie voor jouw reis naar Japan, of voor een offerte.

Wij zijn Joan, Liesbeth en Hans en wij zijn zeer enthousiaste Japanspecialisten. Wij kunnen je niet alleen helpen met het reserveren van comfortabele vluchten, accommodaties en vervoer, maar we adviseren je graag over wat je waar kunt beleven. Neem dus contact met ons op voor informatie of inspiratie voor jouw reis naar Japan, of voor een offerte.

Shikoku

Shikoku: de vergeten parel

Reizigers die voor het eerst  een rondreis door Japan maken, slaan Shikoku vaak over. En dat is jammer! Want Shikoku is Japan op z’n Japans, authentiek en bijzonder. Shikoku is het vooral bekend vanwege de ’88 tempelroute’, de belangrijkste pelgrimsroute van Japan langs 88 tempels en heiligdommen. Veel Japanners lopen delen van deze route in traditionele pelgrimskledij met stok en hoed. Maar vergeet ook de prachtige kustlijn, de mooie stranden en de schitterende natuur van de Iya Valley niet. Een bijzondere ervaring is de 2-daagse Shimanami Kaido fietsroute. Tijdens deze tocht van 70 km steek je via de prachtige kustlijn en een aantal zeebruggen de Japanse Binnenzee over. Het levendige Takamatsu huisvest Ritsurin Koen, een van Japans mooiste tuinen. Vanuit Takamatsu kun je gemakkelijk de ferry nemen naar het kunsteiland Naoshima. Shikoku is heel goed bereikbaar vanaf diverse plekken op Honshu, dus een paar dagen Shikoku in je reisschema, waarom niet?

Kaart van Shikoku
Pelgrim van de Shikoku Henro

Shikoku Henro, de 88 Tempelroute

Jaarlijks lopen zo’n honderdduizend pelgrims de Shikoku Henro, ook wel de 88 Tempelroute genoemd. Deze pelgrimstocht van circa 1200 kilometer rondom het eiland Shikoku brengt ze langs 88 tempels die in verband worden gebracht met de monnik Kukai (ook wel Kobo Daishi, de Grote Heilige genoemd), de grondlegger van het Shingonboeddhisme. Door deze 88 tempels te bezoeken hopen de pelgrims verlichting te bereiken (in het Shingonboeddhisme gelooft men namelijk dat er 88 kwaden zijn).

Zelf de pelgrimsroute wandelen?

Wil je in de voetsporen van deze pelgrims treden? Dan ben je ongeveer twee maanden onderweg. Natuurlijk kun je tijdens je rondreis door Japan ook slechts een deel van de route lopen of enkele van de tempels bezoeken die dichtbij elkaar liggen. Zo kun je er in de stad Matsuyama al acht bewonderen.

Kies je ervoor om (een deel van) de bedevaartroute te gaan wandelen, dan wacht een bijzonder avontuur. Je loopt over landelijke wegen, bergachtige paden, door bossen en natuurlijk naar de tempels. Het is een unieke manier om met de (ongelooflijk vriendelijke) lokale bevolking in contact te komen. Zowel met de pelgrims (vaak te herkennen aan de witte kleding, strohoed en kongō-zue, een soort wandelstok), als met de boeren die langs de route wonen. En bij de tempels maak je kennis met de rituelen die bij de pelgrimstocht horen. Het is een onvergetelijke ervaring.

Takamatsu

Ook als je niet van plan bent om een deel van de pelgrimsroute te lopen, is Shikoku een bijzonder eiland om in je reis op te nemen. Zo zijn er steden met indrukwekkende kastelen en is er prachtige natuur om te ontdekken. Een van de steden die de moeite waard is om te bezoeken is Takamatsu. Deze havenstad ligt aan de Japanse Binnenzee en wordt ook wel de “Gateway to Shikoku” genoemd. Tot aan 1988 (toen de Seto Ohashi Bridge werd geopend) was Takamatsu namelijk de belangrijkste verbinding tussen Shikoku en de buitenwereld. Ondanks dat de stad inmiddels gemoderniseerd is, heeft het zijn charme mede dankzij zijn historische monumenten behouden.

Ritsurin Koen

Het absolute hoogtepunt van een bezoek aan Takamatsu is de Ritsurin Koen Garden, dat dateert uit de zeventiende eeuw. De Matsudairaclan is maar liefst een eeuw bezig geweest met de aanleg van dit meesterwerk en wat ons betreft behoort dit tot een van de mooiste tuinen in Japan. Waarom? De schilderachtige vijvers, sierlijke bruggen en prachtige theehuizen zijn ongeëvenaard en brengen een gevoel van rust te midden van de levendigheid van de stad. Onze tip: geniet van het uitzicht over de vijvers terwijl je een kopje matcha-thee drinkt in Kikugetsu-tei, een van de meest iconische theehuizen van het park.

Takamatsu Castle

Ook de moeite waard om te bezoeken: de overblijfselen van Takamatsu Castle (dat in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd raakte). Dit is een van de slechts drie Japanse kastelen dat aan zee is gelegen en over een zoutwatergracht beschikt. In de gracht zwemmen daardoor onder andere brasem, bot en enkele kogelvissen (in plaats van de koikarpers die je normaal gesproken tegenkomt in de grachten). Naast de gracht zijn er ook mooie torens, bruggen, toegangspoorten en tuinen te bewonderen.

Naoshima

Goed om te weten: het kunsteiland Naoshima is slechts een kort ferrytochtje verwijderd van Takamatsu op Shikoku. Een aanrader!

Takamatsu, Ritsurin Koen Garden
Takamatsu, Ritsurin Koen Garden
Katsuo no tataki proeven in Kochi

Kochi

Kochi ligt aan de zuidkust van Shikoku en er hangt een gemoedelijke sfeer. Het centrum van het stadje is redelijk compact en je kunt alle bezienswaardigheden te voet verkennen. Wandel bijvoorbeeld eens naar de oever van de Enokuchi Rivier of klim naar het op een heuvel gelegen Kochi-Jo Castle.

Kochi-Jo Castle & Chikurin-Ji Tempel

Dit feodale kasteel is een van de weinige Japanse kastelen die de tand des tijds goed heeft doorstaan; het heeft zelfs zijn houten structuur weten te behouden. Vanaf de bovenste verdiepingen van de toren van het kasteel heb je een adembenemend uitzicht over de stad.

Sla daarnaast de Chikurin-Ji Tempel niet over. Deze boeddhistische tempel werd waarschijnlijk al in 724 gebouwd en is onderdeel van de 88 Tempelroute. Mooi aan deze tempel is de vijf verdiepingen tellende rode pagode.

Duik in de Japanse geschiedenis

Ben je geïnteresseerd in de Japanse geschiedenis? Dan vind je Kochi zeker een interessant plaatsje om te bezoeken. Een belangrijke nationale held, de samoerai Sakamoto Ryoma, is hier namelijk geboren. Daar zijn de Japanners trots op en dat zie je op veel plekken terug (zelfs op koekjes!). Zo word je op het station bij aankomst door een imposant standbeeld van hem (en de samoerais Takechi Hapeita en Nakaoka Shintaro) verwelkomd.

Hirome Ichiba

Tot slot kun je in Kochi genieten van heerlijk eten. Voor het proeven van lokale specialiteiten raden we Hirome Ichiba aan. In deze overdekte markt barstensvol foodstalletjes kun je Katsuo no tataki proberen; een gezouten bonitofilet met een licht verschroeid randje. Of ga naar Hakobe, en stel je eigen okonomiyaki (een hartig pannenkoekje) samen. Itadakimasu!

Grootste stad van Shikoku: Matsuyama

Met ruim 500.000 inwoners is Matsuyama de grootste stad van Shikoku. Ook hier staat een kasteel dat nog grotendeels in originele staat te bewonderen is. Het kasteel uit de Edo-periode is bovenop een heuvel gebouwd en torent boven de stad uit. Je loopt in ongeveer twintig minuten naar het kasteel toe, of kunt je voeten rust gunnen en met de kabelbaan of stoeltjeslift naar boven gaan.

Al lopend door de poorten en dwalend tussen de schilden, zwaarden en schilderingen beleef je de glorie van vervlogen tijden. Geschiedenis komt tot leven. En de kers op de taart: doordat het kasteel zo hoog gebouwd is, heb je fantastisch uitzicht over de stad en de Japanse Binnenzee! En zoals eerder gezegd, kun je in deze stad maar liefst acht tempels van de Shikoku pelgrimstocht bezoeken.

Dogo Onsen

Vlakbij Matsuyama, zo’n vier kilometer ervandaan, ligt Dogo Onsen; een van de oudste warmwaterbronnen van Japan. Dogo Onsen Honkan is zelfs al meer dan 1000 jaar in gebruik! Sinds jaar en dag dompelen vele pelgrims van de 88 tempelroute zich in dit helende water. Breng jij hier ook een bezoek aan een van de badhuizen?

Matsuyama
Dogo Onsen

Kotohira

In het pelgrimsstadje Kotohira vind je de belangrijkste shinto-schrijn van Shikoku: Kotohira-gu, ook wel Kompirasan genoemd. Om hier te komen dien je maar liefst 1368 stenen treden te trotseren. Dat klinkt als een flinke klim (en je bent in totaal ook zo’n anderhalf uur bezig), maar het scheelt dat de weg naar de schrijn toe in verschillende etappes is opgedeeld. Zo kun je onderweg stoppen bij verschillende tempelgebouwen, zoals het Schathuis en de belangrijkste ontvangsthal van het complex. Deze hal bereik je na 785 treden en dit zou je eventueel ook als punt kunnen gebruiken om terug te keren. Zet je door? Dan bereik je na nog eens 583 treden de heilige schrijn en geniet je van prachtige uitzichten over de Sanuki-vlakte.

Klinkt dit als een te grote uitdaging? In Kotohira kun je ook leren hoe traditionele sake gemaakt wordt, in de Kinryo Sake Brewery en het ernaast gelegen Sake Museum.

Iya Valley op Shikoku

Natuur op Shikoku: de Iya Valley

De steden met prachtige kastelen, tempels en tuinen zijn inmiddels aan bod gekomen, maar op Shikoku kun je ook genieten van prachtige natuur. De Iya Valley is hier een goed voorbeeld van. Deze weelderige en afgelegen vallei vol indrukwekkende bergen, dichte bossen en wilde rivieren ligt in het binnenland van Shikoku. Het staat bekend om zijn hangbruggen van twijgen en vele onsen.

Je kunt hier heerlijk wandelen. Over (enkele van) de hangbruggen uiteraard, maar ook naar de top van de 2000-meter hoge Mount Tsurugi; de op een na hoogte berg van Shikoku. Maak je in de herfst een rondreis over Shikoku? Dan kun je tijdens je wandeling genieten van de intense rode, gele en oranje kleuren die de vallei sieren. Het is sprookjesachtig mooi!

Shimanami Kaido

Voor actieve reizigers is de Shimanami Kaido fietsroute een must. Tijdens deze route van 70 kilometer lang fiets je van Imabari op het eiland Shikoku naar Onomichi op het hoofdeiland Honshu, over de bruggen die boven de Japanse Binnenzee hangen.

Voel de wind door je haren terwijl je geniet van het uitzicht op de prachtige kustlijn, stap af en toe van je fiets af om tempels en andere heiligdommen te bewonderen en geniet onderweg van een overheerlijk ijsje. Over het algemeen raden wij je aan om minimaal twee dagen voor deze route uit te trekken.

Shimanami Kaido

Impressie van Shikoku

Shikoku, Oboke & Koboke Canyons
Iya Vallei, Kazurabashi Vine Bridge
Iya Vallei
Shimanami Kaido
Shikoku theevelden

GA DIRECT NAAR:

EILANDEN:

085 - 004 6606
info@bestofjapan.nl
Back To Top