Sumowedstrijden in Japan; een introductie
Sumo (letterlijk vertaald: “elkaar slaan”) is een vorm van competitief full-contact worstelen waarbij een rikishi (worstelaar) probeert zijn tegenstander uit een cirkelvormige ring (dohyō) te duwen of in aanraking met de grond te laten komen met een lichaamsdeel anders dan de zolen van zijn voeten (meestal door hem te gooien, te duwen of naar beneden te duwen).
Sumo vindt zijn oorsprong in Japan, het enige land waar het professioneel wordt beoefend, waar het wordt beschouwd als de nationale sport. Het wordt beschouwd als een gendai budō, wat verwijst naar moderne Japanse vechtsporten, maar de sport heeft een geschiedenis die vele eeuwen omspant. Veel oude tradities zijn bewaard gebleven in sumo, en zelfs vandaag de dag bevat de sport veel rituele elementen, zoals het gebruik van zoutzuivering, uit Shinto.
Het leven als worstelaar is zeer gereglementeerd, met regels geregeld door de Japan Sumo Association. De meeste sumoworstelaars moeten leven in gemeenschappelijke sumotrainingsstallen, in het Japans bekend als heya, waar alle aspecten van hun dagelijks leven – van maaltijden tot hun manier van kleden – worden gedicteerd door strikte traditie.
Van 2008 tot 2016 heeft een aantal spraakmakende controverses en schandalen de sumowereld door elkaar geschud. Met alle gevolgen van dien voor de reputatie en de kaartverkoop voor sumowedstrijden in Japan. Deze hebben ook invloed gehad op het vermogen van de sport om rekruten aan te trekken. Ondanks deze tegenslag is de populariteit van sumo en het algemene publiek weer opgeveerd dankzij het feit dat er voor het eerst in een aantal jaren meerdere yokozuna (of grote kampioenen) waren en andere high-profile worstelaars die de aandacht van het publiek trokken.
Sumotraining bijwonen
Sumowedstrijden in Japan vinden op gezette tijden plaats, op diverse locaties. Mogelijk worden er geen sumowedstrijden georganiseerd op het moment dat je een rondreis door Japan maakt. Wil je toch deze reuzen van Japan van dichtbij meemaken? Woon dan in de ochtend een sumotraining bij, waarmee deze atleten worden klaargestoomd voor de volgende wedstrijd.
Het zien van sumoworstelen in actie is een van de meest unieke ervaringen die je kunt hebben in Japan, en het bijwonen van een sumo-oefenwedstrijd moet zeker op je lijst van musts. Door een bezoek te brengen aan een sumo-stal en getuige te zijn van de ochtendtraining, bekend als asageiko, heb je het voorrecht en een onvergetelijke ervaring om deze eeuwenoude sport van dichtbij mee te maken.