Ga naar hoofdinhoud

Wil je naar Japan maar heb je vragen?

Laat ons u helpen!

Wij zijn zeer ervaren Japanreizigers en hebben bovendien veel kennis van - en contacten in - de reiswereld. Wij kunnen u dus helpen met het boeken van de voordeligste en comfortabelste vluchten naar Tokyo, maar bijvoorbeeld ook met een meet en greet met een echte geisha. Neem contact met ons op als we u van dienst kunnen zijn.

WIJ ZIJN AANGESLOTEN BIJ:

Lekker slapen in Japan

Slapen in Japan: keuze te over!

Er zijn heel veel opties op het gebied van slapen in Japan. Best of Japan biedt een groot aantal accommodaties aan. Wij kijken daarbij vooral naar ligging, authenticiteit, service en de prijs/kwaliteits-verhouding. Ook proberen wij waar mogelijk bijzondere accommodaties aan te bieden. De meeste reizigers slapen voornamelijk in Westerse hotels, en wisselen dit af moet een paar nachten in een ryokan. Maar er zijn meer opties, zoals machiya’s (uw eigen ’townhouse’) en minshuku’s (een soort eenvoudige B&B). Bijzonder zijn de shukubo‘s, waar u overnacht in een klooster bij de monniken.

Westerse hotels

Westerse hotels” worden in Japan zo genoemd, omdat je er slaapt in Westerse bedden en omdat je er een Westers ontbijt, lunch en diner kunt krijgen. Maar anders dan dat hebben ook deze hotels vaak een Japanse uitstraling of Japanse elementen. De inrichting is vaak eenvoudig en stijlvol. De service is sowieso 100% Japans, dus daar is niets op aan te merken!

Best of Japan biedt Westerse hotels aan op 3*, 4* en 5* niveau, van de grote internationale ketens, maar ook van Japanse ketens of zelfstandige hotels. Onze reizigers vinden vaak vooral de ligging belangrijk, dus daar letten we extra op bij de selectie van onze hotels. De prijzen van hotels liggen op het niveau van Europa en de Europese steden. Per seizoen zijn er wel grote verschillen, waarbij vooral het voorjaar en de herfst wat duurder zijn.

Faciliteiten

Let op: lang niet alle hotels (ook de 5* niet!) hebben een zwembad en als er een zwembad is, dan zijn er vaak strenge voorwaarden. Te denken valt aan een verplichte badmuts, geen toegang met zichtbare tatoeages, een verbod op het gebruikt van zonnebrand of het niet mogen dragen van sieraden, horloges of een zonnebril.

Inchecken

Inchecken om 15.00 uur betekent ook inchecken om 15.00 uur. Wat eerder de kamer in, of wat langer in de kamer blijven, dat is iets wat in Japan vaak niet mogelijk is. Wel is het vaak mogelijk om de bagage achter te laten in het hotel. Ook het bijzetten van een extra bed kan soms lastig zijn. Wij kunnen u hier verder over informeren en adviseren wat de mogelijkheden zijn.

Bagage

Hotels hebben vaak wel allerlei services op het gebied van bagage. Zoals het achterlaten van bagage als inchecken niet mogelijk is, of wanneer u al bent uitgecheckt. Ook is het in de regel vaak mogelijk om bagage vooruit te sturen. U kunt dan, tegen een kleine betaling, uw koffers alvast vooruit sturen naar de volgende lokatie. Dit geldt uiteraard alleen voor locaties binnen Japan.

Ryokan

Een ryokan is een Japans hotel of ‘herberg’. Vaak wordt een ryokan door een familie gerund die dit al generaties lang doen. De Nishiyama Onsen Keiunkan staat zelfs in het Guiness Book of Records omdat zij al 52 generaties met dezelfde familie deze ryokan runnen.

Van 2* tot 5*

Wat alle ryokans met elkaar gemeen hebben, is de authentieke Japanse sfeer en tradities. Maar net zoals bij hotels, zijn er ryokans op verschillende niveaus van kwaliteit, faciliteiten en service. Van eenvoudig tot luxe, van kleinschalig tot groot met uitgebreide faciliteiten. En dus ook van goedkoop tot het allerhoogste prijssegment.

Slapen

Hier slaapt u op een tatami mat met een futon. Dit klinkt overigens Spartaanser dan het is, het is eigenlijk best comfortabel. Slapen doet u op de grond, maar door de extra isolatie van de tatami mat en een zacht futon matras is dat heerlijk. Mocht u langer zijn dan gemiddeld (1.80m) dan moet u daar van tevoren wel even melding van maken. De futon gaat uit van Japanse maten, dus voor mensen die wat langer zijn, kan een futon niet de beste oplossing zijn.

Meestal is er geen tafel met stoelen, zoals we dat in Nederland kennen. U zit  op de grond aan een lage tafel (eventueel met een lage stoel).

Eten en drinken

De meeste ryokan bieden diner en ontbijt aan, die vaak bij de prijs van de kamer zijn inbegrepen. De meeste bezoekers gebruiken hun maaltijden in de ryokan, die zichzelf meestal aanprijzen op de kwaliteit van hun eten. De maaltijden bestaan meestal uit de traditionele Japanse keuken die bekend staat als kaiseki, met seizoensgebonden en regionale specialiteiten. (Kaiseki verwees oorspronkelijk naar lichte maaltijden geserveerd tijdens een theeceremonie, en verwijst vandaag naar een maaltijd bestaande uit een aantal kleine, gevarieerde gerechten). Sommige ryokan serveren in plaats daarvan lokale specialiteiten zoals basashi of voedsel dat in een irori-haard wordt gekookt. Om ervoor te zorgen dat elk gerecht op de juiste temperatuur kan worden genuttigd, benadrukken ryokan dat gasten op tijd voor hun maaltijd moeten zijn. Om deze reden vragen de meeste ryokan gasten om de tijd te bevestigen waarop zij hun maaltijd willen gebruiken.

Sommige ryokan hebben een gemeenschappelijke eetzaal, maar de meeste serveren de maaltijden in de kamers van de gasten. Ryokan die waarschijnlijk ook niet-Japanse gasten bedienen, hebben soms ook een selectie westerse gerechten.

Ryokan met onsen of sento

Vaak hebben met name de kleinere ryokan geen badkamer op de kamer zoals u dat wel gewend bent van de meeste westerse hotels. In plaats daarvan heeft de ryokan vaak een onsen of sento. Een onsen is een openbare badruimte die beschikbaar is voor alle gasten in het hotel (en soms ook voor daggasten). Het verschil tussen een onsen en een sento is dat een onsen altijd met natuurlijk mineraalwater is uit een lokale bron. Een sento heeft dat niet. Het is ook een bad ruimte, maar dan zonder mineraalwater. Bij zowel een onsen als een sento zijn mannen en vrouwen gescheiden. Voordat je het bad betreed ga je eerst douchen en daarna kunt u heerlijk ontspannen in het (vaak) hete water.

Een ander verschil tussen een onsen en sento is dat een sento altijd een binnenruimte is, maar een onsen kan ook buiten zijn. Vaak in een prachtig aangelegde tuin met een omheining er omheen.

Draag een Yukata

In de kast op de kamer in uw ryokan treft u in de regel een yukata aan. Een yukata is een katoenen kimono. Deze yukata kunt u over uw ondergoed dragen en hiermee kunt u rondlopen in het hotel of naar de onsen of sento gaan. Dagelijks wordt deze yukata vervangen. Denk eraan dat u de yukata wel op de juiste wijze ombindt.  U krijgt voor uw voeten meestal slippers of houten geta erbij. Ook krijgt u (als er een onsen of sento aanwezig is) vaak een tenugui handdoekje.

Dit handdoekje gebruikt u om voor uw lichaam te houden wanneer u naakt door de onsen of sento loopt. Ook kunt u hiermee uw gezicht wassen of op uw hoofd leggen of er omheen binden. Wat u absoluut niet ermee moet doen is het handdoekje in het gezamenlijke bad laten vallen. Dit wordt als onhygiënisch gezien.

Reserveer uw ryokan op tijd

Ryokans zijn vaak kleinschalig en kunnen in de populaire periodes snel vol zitten. Wees er dus op tijd bij! De ryokans die Best of Japan aanbiedt zijn het gewend westerse gasten te ontvangen en zullen hun uiterste best doen u een mooie ervaring te bieden.

Al met al is het echt een unieke ervaring om tijdens uw reis ook een paar keer één of twee nachten in een ryokan te verblijven en de speciale maaltijden te eten, een yukata en geta te dragen en heerlijk te ontspannen in een onsen of sento, waarna u fantastisch slaapt op uw futon.

Shukubo

Heel bijzonder is het om ook een nacht in een tempel bij de monniken te slapen, een zogenaamde ‘shukubo‘. Dergelijke tempelovernachtingen kunnen in Mount Koya, ook wel Koyasan genaamd. De shukubo’s worden gerund door lokale monniken en het verblijf is veelal op basis van halfpension, waarbij een kleurrijk vegetarisch ‘shojin’ menu wordt geserveerd. Daarnaast slaapt u in Japanse stijl op een futon op de grond. Vooral bijzonder is dat u ’s ochtends vroeg mee kunt doen met de ochtend meditatiesessie van de monniken. Een bijzondere en spirituele ervaring die u niet snel zult vergeten!

Machiya

Sinds een aantal jaar is het ook mogelijk te overnachten in een ‘machiya’, een Japanse townhouse. Dit kan vooralsnog alleen in Kyoto en Kanazawa. U heeft uw eigen Japanse huis, met slaapkamers, badkamer en keuken. U kunt kiezen voor een machiya met Westerse slaapkamers, Japanse slaapkamers of een combinatie. Een machiya is heel geschikt voor gezinnen of voor meerdere stellen die met elkaar reizen en kunnen een welkome afwisseling vormen voor het verblijf in een hotel. De meeste machiya’s liggen in of vlakbij het centrum en vormen dus een perfecte uitvalsbasis om de stad te verkennen. De beschikbaarheid van machiya’s is echter beperkt en de prijzen liggen vaak hoger dan van een hotel.

Minshuku

Een minshuku is de meest eenvoudige accommodatie waar u bij Best of Japan voor kunt kiezen. Wij bieden minshuku’s alleen aan in meer afgelegen gebieden en kleine plaatsjes, als er geen andere accommodaties zoals ryokans of Westerse hotels beschikbaar zijn. Een minshuku is een eenvoudige, echt lokale ‘herberg’. U verblijft altijd op half pension basis, dus inclusief ontbijt en avondeten, en u eet wat de pot schaft. U slaapt op een tatami mat met futon. Bijna altijd zijn de faciliteiten zoals toilet en badkamer gedeeld. Maar ook hier geldt: de minshuku is schoon, het eten vers bereid en de gastvrijheid en service zijn fantastisch!

Back To Top