Ga naar hoofdinhoud

Wil je naar Japan maar heb je vragen?

Laat ons u helpen!

Wij zijn zeer ervaren Japanreizigers en hebben bovendien veel kennis van - en contacten in - de reiswereld. Wij kunnen u dus helpen met het boeken van de voordeligste en comfortabelste vluchten naar Tokyo, maar bijvoorbeeld ook met een meet en greet met een echte geisha. Neem contact met ons op als we u van dienst kunnen zijn.

WIJ ZIJN AANGESLOTEN BIJ:

De Shinkansen is bijna net zo beroemd als de geisha’s en de sushi. Niet alleen supersnel en efficiënt, maar ook een van de grootste toeristische attracties van Japan. Reis mee met Best of Japan in de Shinkansen!

Reizen met de Bullet Train (shinkansen)

Een rit met de bullet train ofwel kogeltrein, ook bekend als shinkansen, is de meest handige manier om te reizen tussen steden in Japan. Het is snel, het is comfortabel, en je hoeft niet om te gaan met de stress van de luchthaven of een lange rit. Het is nog makkelijker als je gebruik maakt van de JR Railpass, waarmee je flink geld kunt tijdens het reizen door Japan. Met meer dan 800 treinen per dag, en met een snelheid van meer dan 200 km per uur, zult u geen moeite hebben om uw bestemming snel en efficiënt te bereiken. In deze blog vertellen wij u alles wat u moet weten over het gebruik van de shinkansen, hoe u uw tickets kunt boeken, en over het gebruik van de JR Rail Pass.

Waar gaat de Shinkansen allemaal heen?

Het Shinkansen-netwerk bestrijkt het grootste deel van het land met negen lijnen in totaal.

Een van de populairste routes voor toeristen is de lijn die zuidwaarts loopt van Tokio naar Kagoshima en die u langs de meeste belangrijke toeristische bestemmingen voert. Deze zuidelijke route is verdeeld in drie grote lijnen:

De Tokaido lijn – de meest populaire en oudste lijn, de route loopt van Tokyo – Nagoya – Kyoto – Osaka.
De San’yo lijn – loopt van Osaka naar Fukuoka. Deze route komt langs belangrijke bestemmingen zoals Shin-Osaka – Himeji – Fukuyama – Hiroshima – Hakata.
De Kyushu-lijn – deze lijn rijdt tussen de steden Fukuoka en Kagoshima in Kyushu.

De andere zes lijnen brengen u ofwel naar het noorden ofwel naar het binnenland vanaf Tokio: de Akita, Hokkaido, Hokuriku, Joetsu, Tokoku en Yamagata shinkansen lijnen. Bewegwijzering in het Engels maakt het makkelijk om de juiste trein te vinden!

Zo boekt u uw tickets

Zorg ervoor dat u de Hyperdia app downloadt op uw telefoon. Deze app geeft u toegang tot alle dienstregelingen in het hele land (met inbegrip van de metro). De app is altijd up-to-date en helpt enorm met het plannen van uw reis.

De gemakkelijkste manier om uw tickets te boeken is door ze te kopen aan de balie of bij de ticketautomaten in de stations. De schermen hebben een Engelse optie en er is altijd iemand in de buurt om u te helpen. Als u de mogelijkheid heeft, raden we u aan om ten minste drie dagen van tevoren te boeken (of eerder als het een feestdag is), omdat treinen soms uitverkocht zijn. U kunt uw tickets dan online boeken en ze op de aangewezen plek ophalen. Boeken kan via de volgende websites:

smart Ex – voor de Tokaido en Sanyo bullet trein naar Tokio, Mt. Fuji (Shizuoka), Nagoya, Kyoto, Osaka, Hiroshimaen meer.

JR East Reserveringssysteem – voor de Tohoku, Akita, Yamagata, Hokkaido, Joetsu en Hokuriku shinkansen lijnen.

JR West Reserveringssysteem – Net als smart Ex is dit voor de Tokaido, Sanyo, Kyushu, Hokuriku en Joetsu shinkansen lijnen.

U kunt ook boeken en uw tickets naar uw hotel laten sturen via sites als Voyagin.

Dit moet u weten als u wilt boeken:

 • Uw reisdatum
 • Aantal reizende personen
 • In welke klasse wenst u te reizen: gewone of groene wagon (de groene wagon is het equivalent van Eerste klas). De zitplaatsen zijn gereserveerd, luxueuzer en ruimer en het is er minder druk. De groene wagon is uiteraard wel duurder. Als voorbeeld: van Tokyo naar Kyoto,kost de groene wagon u ca. 8.000 yen extra, bovenop de standaardprijs van ca. 10.000 yen).
 • Vertrek- en aankomststation
 • Of u een gereserveerde plaats wilt of niet. Dit is vooral belangrijk tijdens de spitsuren en op feestdagen, omdat de zitplaatsen dan snel vol zitten. Rijtuigen met gereserveerde zitplaatsen zijn meestal rustiger en uw ticket garandeert u een zitplaats. Dit kan 320, 520 of 720 yen extra kosten. In wagons zonder gereserveerde zitplaatsen worden meer kaartjes verkocht dan zitplaatsen, dus het kan zijn dat u moet staan

Door de ticketpoort gaan

Gelukkig is er geen ‘verkeerde’ gate om naar binnen te gaan. Als u overstapt van de metro, moet u door twee poortjes: door het eerste poortje eindigt uw reis met de metro, en door het volgende poortje begint uw reis met de shinkansen.
Als u gewoon vanaf de straat op het station aankomt, dan is er slechts één stel poorten naar de shinkansen sporen. Dit geeft u toegang tot alle shinkansen treinen die naar het noorden en het zuiden gaan.
Let erop dat u twee (!) tickets nodig hebt om met de shinkansen te reizen, een standaardticket voor alle treinen en een expresticket speciaal voor de shinkansen. Deze worden soms samengevoegd tot één ticket. U moet beide kaartjes tegelijk door de kaartjesautomaat aan de poort steken. Uw kaartjes worden afgestempeld en aan u teruggegeven, dus vergeet ze niet mee te nemen.
Op het perron zullen shinkansen (expres)treinen, semi-exprestreinen en lokale treinen passeren. Ze hebben allemaal een andere naam (zoals Kodama en Nozomi), dus zorg ervoor dat u de trein neemt die u brengt waar u naartoe moet, in overeenstemming met uw ticket. Er zijn displays die elke trein aangeven voordat ze aankomen en er zijn (veel) mensen op het perron die kunnen helpen.

Met behulp van de JR Rail Pass op de shinkansen

Als u als toerist naar Japan reist, kunt u geld besparen met de Japan Railpass. Deze geeft u toegang tot alle shinkansen, behalve de Nozomi en Mizuho shinkansen. Deze rijden op de Tokaido, Sanyo en Kyushu shinkansen lijnen. Dit zijn de snelste shinkansen en er moet voor worden betaald. Een goed alternatief voor de Nozomi is de Hikari trein, die op meer stations stopt dan de Nozomi. Ook de Kodama, die op alle stations stopt, is een goed alternatief voor de Nozomi. Bij het gebruik van de JR Rail Pass kun je ook vooraf je zitplaats reserveren, dat is vooral handig als je met (veel) bagage reist.

Tip: U kunt uw JR Rail Pass ook gebruiken op de Tokyo Monorail en JR Lines, zoals de Yamanote ringlijn.

Shinkansen etiquette & nuttige informatie

 • Terwijl eten in het meeste openbaar vervoer in Japan ‘not done’ is, kunt u in de shinkansen absoluut snacks en drankjes meenemen. Om deze reden kunt u op de meeste stations een heerlijke bento box (genaamd ekiben) kopen. Ook zal meestal tijdens de rit een kar met snacks en drankjes langskomen voor de snelle snack.
 • Twee stuks bagage kunnen zonder extra kosten aan boord worden meegenomen, tot 60 kg in totaal.
 • Kleine dieren mogen mee aan boord, op voorwaarde dat ze veilig opgesloten zitten in een kooi en minder dan 10 kg wegen.
 • U kunt uw fiets aan boord nemen, zolang hij opvouwbaar is of u het voorwiel verwijdert. Fietsen moeten ook opgeborgen worden in een fietstas.
 • Wifi wordt langzaam uitgerold over de shinkansen en nu hebben de meeste treinen gratis wifi beschikbaar.
 • Er zijn toiletten aan boord.
Back To Top