Skip to content

Wij verzorgen graag jouw reis naar Japan!

Wij zijn Joan, Liesbeth en Hans en wij zijn zeer enthousiaste Japanspecialisten. Wij kunnen je niet alleen helpen met het reserveren van comfortabele vluchten, accommodaties en vervoer, maar we adviseren je graag over wat je waar kunt beleven. Neem dus contact met ons op voor informatie of inspiratie voor jouw reis naar Japan, of voor een offerte.

Wij zijn Joan, Liesbeth en Hans en wij zijn zeer enthousiaste Japanspecialisten. Wij kunnen je niet alleen helpen met het reserveren van comfortabele vluchten, accommodaties en vervoer, maar we adviseren je graag over wat je waar kunt beleven. Neem dus contact met ons op voor informatie of inspiratie voor jouw reis naar Japan, of voor een offerte.

Sapporo In De Winter
Sapporo in de winter

Witte kerst in Japan

Denk je erover na om Nederland eens te ontvluchten met Kerstmis? Hier is zomaar een idee; wat dacht je van kerst in Japan vieren? Wij gingen je voor en vertellen je over onze ervaringen in winters Sapporo.

Lees dit artikel

Lees dit artikel

Een onvergetelijke kerst in Japan: ontdek winters Sapporo!

Hoewel het boeddhisme de belangrijkste godsdienst is, is Kerstmis heel belangrijk in Japan. In de weken voor kerst vind je hier alles: van kerstshoppen tot uitbundige decoraties, eten in kerstthema, een getransformeerd Disneyland, kerstmarkten en overal Mariah Carey’s ‘All I want for Christmas Is You’. Maar waar wij het meest enthousiast over waren was de ‘sneeuwesthetiek’ op, nou ja op alles wat met Kerstmis te maken heeft. We waren blij dat we besloten hadden om Lapland voor een ander jaar te bewaren en te kiezen voor een onvergetelijke kerst in Japan. Want Saporro in de winter is magisch!

Vijf dagen lang hebben we ‘onderzoek’ gedaan (lees: gedineerd, gereisd, verkend, …) om je deze tips te kunnen geven voor een vrolijke kerst in Japan!

Kerst in Japan
Kerst in Sapporo

Verken Sapporo-stad

Zodra je in Sapporo aankomt zie je direct tal van attracties en evenementen. De stad heeft alles wat je je maar kunt wensen: winkelen, eten, prachtige uitzichten, parken, architectuur, geschiedenis. Toen wij kerst in Japan vierden hadden wij vijf dagen lang de gelegenheid om de stad te verkennen; ’s morgens en ’s avonds, want wij wilden niet de hele dag in de stad doorbrengen.

Te voet door de stad is gemakkelijk, maar de trams, treinen en ondergrondse winkelpromenades zijn een extra bonus, die je net iets sneller en warmer van punt A naar punt B brengen. De winter in Sapporo kan koud zijn, dus het is geen slecht idee om af en toe ondergronds te gaan!

Sapporo is anders

Architectuurliefhebbers zullen misschien opmerken, dat Sapporo een beetje anders is dan andere Japanse steden. In de 19de eeuw was Sapporo het administratieve centrum van het eiland Hokkaido en begon het advies in te winnen van het Westen. Deze invloeden zijn duidelijk te zien in gebouwen, zoals de klokkentoren van Sapporo, het voormalige regeringskantoor van Hokkaido en het Sapporo Biermuseum. Wanneer ze bedekt zijn met sneeuw lijken deze sprookjesachtige gebouwen op iets dat zo van een kerstkaart komt.

Biermuseum

Als je het bij het rondwandelen koud krijgt, raden wij je aan even naar binnen te duiken in het Sapporo Biermuseum. De interessante tentoonstelling toont de groei van de Japanse bierindustrie sinds 1876. Beneden kun je genieten van al je favoriete Sapporo-bieren en kun je zelfs enkele uitsluitend uit Hokkaido afkomstige bieren proeven.

Sapporo Biermuseum
Sapporo

Bekijk de stad bij nacht

Zonsondergang is een magisch moment waarop de steden van Japan veranderen in een levendige, romantische versie van zichzelf – vol kleur, prikkelende aroma’s en vrolijkheid. De neonreclame helpt je dat restaurant op de zesde verdieping te vinden waar je naar op zoek was en bij de goed verlichte winkels op de begane grond kun je de kerstetalages bewonderen.

Ons hotel was in Susukino, de uitgaansbuurt van Sapporo, op ongeveer twintig minuten lopen van het Sapporo Station. Het is de plaats om te genieten van schapenvlees barbecue, miso ramen, Nikka whisky of een partijtje bowling. Je vindt er ook een overvloed aan bars voor volwassenen, vergelijkbaar met Kabukicho, de rosse buurt in Tokio. Een nachtwandeling door dit gebied zal zeker minstens één van je wenkbrauwen doen fronsen.

Niet alleen in het levendige Susukino, maar overal is een wandeling tijdens de nacht heerlijk fris en mooi tijdens de winter in Sapporo.

Geniet van een nachtelijk uitzicht vanaf Mt Moiwa

Voor nachtelijke activiteiten kun je niet om een uitzicht over de stad heen. Vanaf een hoog uitkijkpunt ziet de deken van twinkelende lichtjes er super feestelijk uit. Er zijn veel mooie uitzichtpunten in Sapporo, maar wij kozen voor Mount Moiwa.

Een kabelbaan brengt je naar de top en op een heldere avond heb je een panoramisch uitzicht van 360 graden over de stad. Helaas was het tijdens ons bezoek een beetje bewolkt en onstuimig weer, dus we zijn net lang genoeg gebleven om deze foto’s te maken. Volgende keer beter!

Uitzicht over Sapporo
Kerst in Japan

Winter in Sapporo

Je kerst in Japan is niet compleet zonder twinkelende lichtjes. Kerstverlichting is alomtegenwoordig in Japan. Wanneer de bomen kaal zijn en de temperaturen dalen, brengen de kleurrijke lichtjes licht en warmte in de harten van de mensen. Als je in Sapporo bent, moet je zeker naar het Odori Park gaan om het schouwspel van licht te zien. De fonkelende lichtjes betoveren jong en oud.

Kerst in Japan; bezoek een Duitse kerstmarkt

Als je toch in de feeststemming bent, ga dan naar de Duitse kerstmarkt (ja, echt!), die een maand duurt. Deze markt, die al sinds 2002 wordt gehouden, is een eerbetoon aan zusterstad München en is een vrolijke aangelegenheid met winkels, eten, muziek en lichtjes. We vonden het heerlijk, zijn er twee avonden na elkaar geweest en warmden ons op bij dampende glühwein en hete Hokkaido-aardappelen. Toen ik deze Babushka en T-shirts te koop zag werd ik eraan herinnerd dat Rusland hier eigenlijk om te hoek ligt.

Odori Park is ook bekend om het Sapporo Snow Festival, dat in februari wordt gehouden.  Miljoenen mensen trekken erheen om de gigantische ijssculpturen te bekijken. Voor nog meer kerstvreugde kun je een bezoek brengen aan de jumbo kerstboom in de ‘Sapporo Factory’. Hij stond bij ons op onze radar, maar we zijn er uiteindelijk helaas niet geweest.

Kerst in Japan? Naar buiten en de sneeuw in!

Als je kerst in Japan viert, dan mag de sneeuw natuurlijk ook niet ontbreken. Hokkaido is een paradijs voor natuurliefhebbers met taferelen die zo uit een kerstkaart komen. De temperaturen mogen dan laag zijn, er is zoveel moois te vinden in deze besneeuwde landschappen.

Het maken van een sneeuwpop, een sneeuwengel of het volgen van voetafdrukken blijft leuk om te doen! Laat de kinderlijke verwondering eens de vrije loop en geniet met volle teugen van deze bijzondere omgeving.

Omarm de Sapporo winter en verken het buitenleven

We boekten een halve dag sneeuwschoenwandelen, wat absoluut een hoogtepunt van onze reis was. Het kraken van de poedersneeuw onder de voeten, de stilte en schoonheid van het bos, geen mens te bekennen – onbetaalbaar.

Kerst in Japan: de sneeuw in

Ga skiën, snowboarden of…sleeën

De slee mag dan wel het favoriete vervoermiddel van de Kerstman zijn, maar laten we eerlijk zijn: in de winter draait het allemaal om skiën en snowboarden. De poedersneeuw in Hokkaido is wereldwijd beroemd en gelukkig zijn er genoeg plaatsen om ervan te genieten. De meest opvallende is Niseko, de voorkeursbestemming van veel buitenlandse bezoekers. Het duurt ongeveer drie uur met de trein naar Niseko, dus het is aan te raden een of twee nachten in Niseko te blijven om zo maximaal tijd op de pistes door te kunnen brengen. Als je een beginnend skiër bent en meer van een rustigere plek houdt om te skiën of geen tijd of zin hebt om ver te reizen, zijn er mogelijkheden dichter bij de stad, zoals Kokusai, Moiwa, Fu’s en Teine, waar wij heen gingen.

Het kostte ons slechts 40 minuten om Teine te bereiken per trein en bus – en we waren nogal verbaasd toen we zagen dat anderen per taxi arriveerden. Teine heeft alle basisbehoeften: materiaalverhuur, lessen, een food court, kleedkamers, lockers, badkamers en natuurlijk poedersneeuw. We dachten dat het wel een speciale en rustige plek zou zijn om onze kerst in Japan door te brengen en we hadden gelijk!

Aangezien de meeste Japanners Kerstmis meer vieren omdat het gewoon een leuk ‘event’ is, en niet vanuit religie, is de 25e geen feestdag. De Japanners gaan zoals altijd gewoon naar het werk en naar school, zodat je als toerist alle ruimte hebt en kunt kiezen welke activiteiten je die dag gaat doen. Heerlijk!

Wintersporten in Teine
Winter Sapporo
Kerst in Japan: sneeuwengelen maken
Winter in Sapporo

Kerst in Japan: culinair genieten

Bij kerst vieren in Japan hoort natuurlijk ook genieten van lekker eten. Hokkaido heeft een sterke culinaire scene met veel lokale ingrediënten, zoals lamsvlees, aardappelen, hert, zuivelproducten en zeevruchten,  zoals zee-egel (uni) en krab . En, niet te vergeten: ramen in Hokkaidostijl. Kortom, er is keuze te over.

Een populair gerecht in Sapporo is de gebarbecuede schaapsschotel “Genghis Khan” (uitgesproken als Jingisukan), genoemd naar de Mongoolse keizer. Een bolle gietijzeren grill wordt gebruikt om plakken schapenvlees en groenten te bakken, want men geloofde dat Mongoolse helmen, wanneer ze boven vuur werden geplaatst, als draagbare barbecue dienst deden. Als je Kerstmis in Sapporo doorbrengt, bestel dan zeker een keer hertenvlees! Het voelt een beetje raar (net zoals konijn eten met Pasen), maar het is wel lekker! Er zijn  heel veel geweldige Jingisukan plekken in de stad, maar we raden aan om eens bij Daruma in Susukino te gaan kijken.

Kerst in Japan: culinair genieten
Ramen op Hokkaido-wijze

Ramen op Hokkaido-wijze

Ramen op Hokkaido-wijze is een ander gerecht dat je zeker moet proberen! In de wijk Susukino vind je de Ganso Ramen Yokocho (Original Ramen Alley), waar je kunt kiezen uit zeventien heerlijke ramenrestaurants. Sinds 1951 stromen de mensen hier naartoe om de ramen in miso- en zeevruchtenbouillonstijl te proberen. Het kan hier behoorlijk druk zijn, dus als je geen zin hebt om te wachten, kun je de nabijgelegen ‘Shin Ramen Yokocho’ proberen.

Geen kerst in Japan zonder kip

Natuurlijk zou het geen Kerstmis in Japan zijn zonder kip te eten. Decennialang heeft KFC geadverteerd met scènes van gezinnen die genieten van gebraden kip voor het kerstdiner. Hierdoor is een nieuwe traditie ontstaan. Aangezien veel huizen niet over een volwaardige oven beschikken, is het bereiden en eten van een hele gebraden kip voor veel mensen wat lastig. Het is veel gemakkelijker om het te kopen en daarom bestellen mensen van tevoren hun kip (vaak bij KFC!) en staan ze overal in de stad in de rij. Dus, waar je ook kerst in Japan viert, doe zoals de lokale bevolking en sluit je aan in de rij voor een heerlijk gegrilld kippetje.

Kerst in Japan: kip eten
Ramen Republic, Sapporo

Ga de stad uit voor een dagtocht

Hoewel we zeker genoten hebben van alles wat Sapporo in de winter te bieden heeft, waren we ook op zoek naar wat avontuur tijdens onze reis. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden voor dagtrips vanuit Sapporo. Otaru, op slechts dertig minuten van Sapporo, stond hoog op onze lijst vanwege de visgerechten en de pittoreske gebouwen aan het kanaal. Het plan was om via Otaru de Nikka Whisky Distilleerderij te bezoeken, maar toen we ons realiseerden dat deze vroeg gesloten was vanwege de nieuwjaarsvakantie, besloten we onze plannen te wijzigen en in plaats daarvan Noboribetsu Onsen te bezoeken.

’Hell Valley’ (Jigokudani)

’Hell Valley’ (Jigokudani) bij Noboribetsu Onsen, een prachtige plek om te bezoeken tijdens je kerstvakantie in Japan.

Deze oeroude, stomende natuurlijke warmwaterbron, vaak Hell Valley genoemd, is een heerlijke plek om te genieten van het mineraalrijke water in een van de vele onsen. Het is een populaire bestemming, dus reserveer je bus- of treintickets vooraf om zeker te zijn dat je er kunt komen.

Noboribetsu, Hell Valley

Wat je wilt weten voordat je gaat

Winter in Sapporo: kleed je naar de omstandigheden

Hoewel het weer in december relatief mild is vergeleken met februari, is het nog steeds koud (-5 tot 2 graden Celsius). Zorg dus voor een goede jas, handschoenen, muts en sjaal. Slipvrije/waterdichte laarzen houden je overeind en droog op de bevroren straten en als je door de sneeuw loopt. Bij supermarkten en apotheken vind je zak- en rugverwarmers (echt heerlijk!) en bij UNIQLO vind je heat-tech binnenkleding om warm te blijven.

Het is ook wel handig om je in laagjes te kleden. Het mag buiten dan wel koud zijn, maar treinen, winkels en restaurants overcompenseren dit vaak met duizelingwekkend hoge temperaturen. Als je je haar niet wilt verknoeien met een muts, zijn oorwarmers een leuk alternatief. Japanners lopen er allemaal mee!

Neem een zonnebril mee

De weerkaatsing van de zon op al die witte sneeuw is nogal verblindend en kan je gemakkelijk hoofdpijn bezorgen. Met een goede zonnebril kom je in Hokkaido een heel eind.

Kerst in Japan is een drukke tijd: reserveer vooraf

Hoewel Kerstmis geen officiële feestdag is, is Nieuwjaar dat wel. Veel bedrijven in Japan sluiten tijdens de nieuwjaarsperiode een paar dagen hun deuren, zodat werknemers tijd met hun familie kunnen doorbrengen. Controleer websites en Facebook-pagina’s voorafgaand aan je bezoek om teleurstelling te voorkomen omdat je voor gesloten deuren staat.

Kerst in Japan kan een zeer drukke tijd zijn, dus zorg ervoor dat je een goed plan hebt met een aantal back-up opties!

Zo kom je in Sapporo

De vliegtijd vanaf de luchthavens van Tokyo (Haneda of Narita) naar luchthaven New Chitose van Sapporo is ongeveer 90 minuten. Sapporo is ook bereikbaar vanaf vele andere Japanse luchthaven. Je kunt ook met de trein (of veerboot), maar dat duurt dan natuurlijk wel veel langer.

Vorige
Volgende

Meer weten over een reis naar Japan?

GA DIRECT NAAR:

EILANDEN:

085 - 004 6606
info@bestofjapan.nl
Back To Top