Skip to content

Wij verzorgen graag jouw reis naar Japan!

Wij zijn Joan, Liesbeth en Hans en wij zijn zeer enthousiaste Japanspecialisten. Wij kunnen je niet alleen helpen met het reserveren van comfortabele vluchten, accommodaties en vervoer, maar we adviseren je graag over wat je waar kunt beleven. Neem dus contact met ons op voor informatie of inspiratie voor jouw reis naar Japan, of voor een offerte.

Wij zijn Joan, Liesbeth en Hans en wij zijn zeer enthousiaste Japanspecialisten. Wij kunnen je niet alleen helpen met het reserveren van comfortabele vluchten, accommodaties en vervoer, maar we adviseren je graag over wat je waar kunt beleven. Neem dus contact met ons op voor informatie of inspiratie voor jouw reis naar Japan, of voor een offerte.

Kyoto, Geisha, Maiko
Kyoto, geisha, maiko

10x Typisch Japans

Of we 10 typisch Japanse zaken kunnen benoemen? Dat is een vraag die zowel ongelooflijk makkelijk als extreem moeilijk te beantwoorden is. Waarom? Er is geen land ter wereld te vergelijken met Japan. We kunnen dus úren praten over wat Japan, Japan maakt. Dit tot een lijst van 10 typisch Japanse zaken terugbrengen is echter een stuk lastiger. We hebben toch een poging gewaagd. Duik met ons in de betoverende wereld van het Land van de Rijzende Zon en ontdek 'typisch Japan'!

Lees dit artikel

Lees dit artikel

1. Eeuwenoude tradities

Wat zonder twijfel typisch Japans is; het respecteren en in standhouden van eeuwenoude tradities. Of dit nu gaat om het uitvoeren van rituelen en ceremonies bij de tempels of het met de hand maken van traditioneel washi-papier. En wat dacht je van het schrijven van kalligrafie (de kunst van het schoonschrift), sumoworstelen en het feit dat er ook vandaag de dag nog vrouwen kiezen voor een leven als geisha? Ook bijzonder: kintsugi, waarbij de scherven van gebroken keramiek met een gouden lak aan elkaar worden gelijmd, als symbool van schoonheid in imperfectie. Het respect voor deze eeuwenoude tradities zorgt er ook nu nog voor dat de Japanse cultuur met geen enkele andere cultuur te vergelijken is.

Wil je dit tijdens je rondreis door Japan zelf ervaren? Trek dan bijvoorbeeld een omikuji bij de Senso-ji tempel in Tokyo (een papiertje om je toekomst op het gebied van gezondheid, liefde en geluk te voorspellen), volg een kalligrafieworkshop of ontmoet een geisha in Kyoto.

Typisch Japans: Sumoworstelen
Akihabara in Tokyo, Japan

2. Moderne popcultuur: manga, anime en J-pop

Dat Japan zijn eeuwenoude tradities respecteert betekent niet dat het land niet met de tijd meegaat. De hedendaagse popcultuur is er springlevend! Zeker in Tokyo kun je op dit gebied je hart ophalen.

Bezoek bijvoorbeeld het Pokémon Café, waar je gerechten in de vorm van Pikachu voorgeschoteld krijgt, woon een J-pop concert bij, bezoek het Ghibli Museum als je van anime houdt en bewonder jongeren met creatieve kapsels in de meest kleurrijke outfits in de wijk Harajuku. In de knotsgekke wijk Akihabara struikel je over de hysterische arcadehallen, felle neonreclames, toffe manga- en animewinkels, bijzondere themacafés (van kattencafés tot de beroemde maid cafés) en winkels barstensvol de nieuwste gadgets. Je kijkt er je ogen uit!

3. Kersenbloesem (sakura)

Elk seizoen heeft zo zijn charme in Japan, maar ‘typisch Japans’ is  toch wel de kersenbloesem in de lente. Waar wij vooral prachtige roze blaadjes aan de bomen zien die de omgeving opfleuren, heeft sakura voor Japanners nog een andere betekenis. De (korte) bloei van de kersenbloesem symboliseert de vergankelijkheid van het leven, maar ook een nieuw begin, geluk en de schoonheid van het moment! Wil je sakura zoals de Japanners ervaren? Geniet dan van een picknick in een park onder de prachtige kersenbloesem.

Typisch Japans: kersenbloesem
Typisch Japans: torii

4. Typisch Japans: torii’s en tempels

Een reis door Japan maken zonder een torii of tempel tegen te komen? Het lijkt ons onmogelijk. Alleen in Kyoto vind je al meer dan 2000 tempels en ‘shrines’! Waaronder de beroemde goudgekleurde Kinkaku-ji tempel en de Fushimi Inari-Taisha Shrine, waar duizenden rode poorten (torii) de overgang markeren van de ‘gewone wereld’ naar het shinto-heiligdom.

Wist je dat je in Japan niet alleen tempels kunt bezoeken, maar er ook in kunt overnachten? Dat kan in Koyasan, een van de meest heilige plekken van Japan. Hier vind je meer dan 100 tempels en kun je met de monniken mediteren. Een bijzondere ervaring…

5. Heerlijk eten: méér dan alleen sushi

Wanneer je aan typisch Japans eten denkt, dan denk je waarschijnlijk al snel aan sushi. En hoewel verse sushi (dat soms via een lopende band geserveerd wordt!) dat inderdaad is, durven wij te stellen dat ‘lekker eten’ in het algemeen vooral typisch Japans is. Want waar je ook gaat eten (een Michelinsterrestaurant of een kleine izakaya, waar locals na het werk vaak genieten van kleine gerechtjes), in Japan is het eten áltijd lekker!

Onze aanraders op culinair gebied? Proef eens een ijsje met matcha-smaak, smikkel van okonomiyaki (een soort hartige pannenkoek gevuld met van alles en nog wat) of kies voor een uitgebreid kaiseki-diner, waarbij seizoensgebonden en lokale Japanse ingrediënten gebruikt worden en iedere gang een kunstwerk is.

Ook een kunstwerkje: de Japanse bentobox. Deze Japanse variant op de lunchtrommel bestaat niet uit een simpele boterham met kaas, maar uit prachtig opgemaakte hapjes van rijst, vlees of groenten. Superleuk om tijdens een workshop zelf te maken!

En wat te denken van yakitori (gegrilde kipspiesjes), dampende ramennoedelsoep of knapperige tempura (gefrituurde hapjes) proeven? Zo kunnen we nog wel even doorgaan!

Typisch Japans eten: tempura
Bentobox in Japan
Typisch Japans: omotenashi

6. Typisch Japans: Omotenashi

Écht typisch Japans is omotenashi, de Japanse gastvrijheid. Dit gaat verder dan alleen maar beleefd zijn, het gaat om oprechte vriendelijkheid, respect, toewijding, bescheidenheid en anticiperen op wat iemand nodig heeft, zonder dat hij daar om vraagt.

Tijdens je reis zal je dit ongetwijfeld ervaren wanneer je in een traditionele ryokan overnacht. Bij aankomst word je met een diepe buiging welkom geheten, je krijgt iedere dag een schone yukata (katoenen kimono), er staan slippers voor je klaar en het eten wordt op precies de juiste temperatuur geserveerd, met veel aandacht voor zowel smaak als presentatie. Dit gevoel van oprechte gastvrijheid ervaar je net zo goed wanneer je onderweg verdwaalt en een local je de weg helpt te vinden of wanneer je met de Shinkansen reist en het treinpersoneel je begroet met een diepe buiging.

7. Shinkansen

Over de Shinkansen gesproken; dit iconische vervoersmiddel is net zo goed ‘typisch Japans’. Deze kogeltrein behaalt een ongekende snelheid tot wel 300 kilometer per uur! Hij zorgt ervoor dat je met snel, comfortabel, veilig én op tijd bij je bestemming terecht komt. Want vertragingen? Die kennen ze in Japan niet. De treinen vertrekken en arriveren haast op de minuut nauwkeurig.

Typisch Japans: Shinkansen
Etiquette in Japan: ramen slurpen

8. Etiquette

Niet alleen de Shinkansen arriveert op tijd, de Japanners zelf zijn minstens zo punctueel. Inchecken om 15.00 uur betekent ook inchecken om 15.00 uur. En te laat komen? Dat kan echt niet. Wat je ook niet wil doen tijdens je reis door Japan: je neus snuiten in het openbaar, iets eten terwijl je over straat loopt of je eetstokjes rechtop in je kom met rijst laten staan.

Wat juist wel gewaardeerd wordt? Je schoenen uitdoen bij binnenkomst (vaak staan er slippers klaar), stil zijn in het openbaar vervoer en je ramensoep slurpen! Het moge duidelijk zijn: Japan is een land van etiquette. Ze zullen echter niet van je verwachten dat je alle ‘regels’ kent, want tijdens je reis is alles nieuw voor je. Wel zullen Japanners het waarderen als je je best doet om het ‘goed’ te doen. Het is een teken van respect.

9. Ook typisch Japans: onsen

In deze natuurlijke warmwaterbronnen badderen Japanners graag voor ontspanning. Ook zouden de mineralen in het water helende eigenschappen bevatten. Overnacht je een nachtje in een ryokan, dan is de kans groot dat er geen badkamer aanwezig is op je kamer, maar dat je toegang hebt tot een onsen (openbaar of privé). Sommige daarvan liggen in een prachtig aangelegde tuin, andere hebben uitzicht op zee of bergen.

Overigens is het niet altijd verstandig om in een onsen te stappen. Zo zijn de zeven felblauw- en oranje gekleurde poelen in Beppu (op het eiland Kyushu) gloeiend heet! Ze worden niet voor niets de Hells of Beppu genoemd…

Onsen bij een ryokan
Shiretoko National Park in Japan

10. Indrukwekkende natuur

Japan staat bekend om zijn moderne steden, het lekkere eten en de gracieuze geisha’s. De natuur van Japan verdient echter ook een plekje in de spotlights, want wist je dat die overweldigend mooi is? Als we het over Mount Fuji op het hoofdeiland Honshu hebben, dan gaat er waarschijnlijk nog wel een belletje rinkelen. Maar heb je al eens van de Iya Vallei op het eiland Shikoku gehoord? Hier loop je over hangbruggen van twijgen en bewonder je indrukwekkende bergen, dichte bossen en wilde rivieren.

Of wat dacht je van het eiland Iriomote (onderdeel van de Okinawa-eilanden, dat voor 90% uit mangroves en regenwoud bestaat), Yakushima Island (waar een bos van gigantische, oude cedarbomen op je wacht en alles bedekt is met een deken van groen mos) en het Shiretoko National Park op Hokkaido.

In dit park vind je dichte oerbossen, hoge kliffen en ongerepte kustlijnen, prachtige meren, onsen, klaterende watervallen en besneeuwde bergtoppen. Ook spot je er wildlife, zoals vossen, de Stellers Zeearend, beren, herten, orka’s en walvissen. Wauw!

Zelf ervaren wat typisch Japans is?

Neem dan een kijkje bij onze rondreizen door Japan, die allemaal naar wens aan te passen zijn (of stel je reis geheel op maat samen). Liever eerst met een specialist spreken? Bel of mail ons dan gerust. We vertellen je dan graag meer over het reizen door Japan!

Typisch Japans: geisha's
Vorige

Meer weten over een reis naar Japan?

GA DIRECT NAAR:

EILANDEN:

085 - 004 6606
info@bestofjapan.nl
Back To Top