Skip to content

Wij verzorgen graag jouw reis naar Japan!

Wij zijn Joan, Liesbeth en Hans en wij zijn zeer enthousiaste Japanspecialisten. Wij kunnen je niet alleen helpen met het reserveren van comfortabele vluchten, accommodaties en vervoer, maar we adviseren je graag over wat je waar kunt beleven. Neem dus contact met ons op voor informatie of inspiratie voor jouw reis naar Japan, of voor een offerte.

Wij zijn Joan, Liesbeth en Hans en wij zijn zeer enthousiaste Japanspecialisten. Wij kunnen je niet alleen helpen met het reserveren van comfortabele vluchten, accommodaties en vervoer, maar we adviseren je graag over wat je waar kunt beleven. Neem dus contact met ons op voor informatie of inspiratie voor jouw reis naar Japan, of voor een offerte.

Shinkansen
Shinkansen

Met de Shinkansen door Japan

De Shinkansen is bijna net zo beroemd als de geisha’s en de sushi. Hij is niet alleen supersnel en efficiënt, maar ook een van de grootste toeristische attracties van Japan. Hoe het reizen met de Shinkansen in zijn werk gaat? We vertellen het je!

Lees dit artikel

Lees dit artikel

Reizen met de Shinkansen

Een rit met de Shinkansen, ofwel bullet train of kogeltrein, is de meest handige manier om te reizen tussen steden in Japan. Het is snel, het is comfortabel, en je hoeft niet om te gaan met de stress van de luchthaven of een lange rit. Het is nog makkelijker als je gebruik maakt van de JR Railpass, waarmee je flink geld kunt besparen tijdens het reizen door Japan. Met meer dan 800 treinen per dag, en met een snelheid van meer dan 200 km per uur, is het reizen per trein een van de meest snelle en efficiënte manieren van vervoer in Japan. In deze blog vertellen wij je alles wat je moet weten over het reizen met de Shinkansen, hoe je je tickets kunt boeken en over het gebruik van de JR Rail Pass.

Shinkansen

Waar gaat de Shinkansen allemaal heen?

Het Shinkansen-netwerk bestrijkt het grootste deel van het land met negen lijnen in totaal.

Station

Een van de populairste routes voor mensen die een rondreis door Japan maken, is de lijn die zuidwaarts loopt van Tokio naar Kagoshima. Deze voert je langs de meeste belangrijke toeristische bestemmingen. Deze zuidelijke route is verdeeld in drie grote lijnen:

De Tokaido lijn – de meest populaire en oudste lijn, de route loopt van Tokyo – Nagoya – Kyoto – Osaka.
De San’yo lijn – loopt van Osaka naar Fukuoka. Deze route komt langs belangrijke bestemmingen zoals Shin-Osaka – Himeji – Fukuyama – Hiroshima – Hakata.
De Kyushu-lijn – deze lijn rijdt tussen de steden Fukuoka en Kagoshima in Kyushu.

De andere zes lijnen brengen je ofwel naar het noorden ofwel naar het binnenland vanaf Tokio: de Akita, Hokkaido, Hokuriku, Joetsu, Tokoku en Yamagata Shinkansen lijnen. Bewegwijzering in het Engels maakt het makkelijk om de juiste trein te vinden!

Zo boek je je tickets voor de Shinkansen

Zorg ervoor dat je de Hyperdia app downloadt op je telefoon. Deze app geeft je toegang tot alle dienstregelingen in het hele land (met inbegrip van de metro). De app is altijd up-to-date en helpt enorm met het plannen van je reis.

De gemakkelijkste manier om je tickets te boeken is door ze te kopen aan de balie of bij de ticketautomaten in de stations. De schermen hebben een Engelse optie en er is altijd iemand in de buurt om je te helpen. Als je de mogelijkheid hebt, raden we je aan om ten minste drie dagen van tevoren te boeken (of eerder als het een feestdag is), omdat treinen soms uitverkocht zijn. Je kunt je tickets dan online boeken en ze op de aangewezen plek ophalen. Boeken kan via de volgende websites:

smart Ex – voor de Tokaido en Sanyo bullet trein naar Tokio, Mt. Fuji (Shizuoka), Nagoya, Kyoto, Osaka, Hiroshima en meer.

JR East Reserveringssysteem – voor de Tohoku, Akita, Yamagata, Hokkaido, Joetsu en Hokuriku Shinkansen lijnen.

JR West Reserveringssysteem – Net als smart Ex is dit voor de Tokaido, Sanyo, Kyushu, Hokuriku en Joetsu Shinkansen lijnen.

Je kunt ook boeken en je tickets naar je hotel laten sturen via sites als Voyagin.

Dit moet je weten als je wilt boeken:

 • Je reisdatum
 • Aantal reizende personen
 • In welke klasse je wenst te reizen: gewone of groene wagon (de groene wagon is het equivalent van Eerste klas). De zitplaatsen zijn gereserveerd, luxueuzer en ruimer en het is er minder druk. De groene wagon is uiteraard wel duurder. Als voorbeeld: van Tokyo naar Kyoto,kost de groene wagon je ca. 8.000 yen extra, bovenop de standaardprijs van ca. 10.000 yen).
 • Vertrek- en aankomststation
 • Of je een gereserveerde plaats wilt of niet. Dit is vooral belangrijk tijdens de spitsuren en op feestdagen, omdat de zitplaatsen dan snel vol zitten. Rijtuigen met gereserveerde zitplaatsen zijn meestal rustiger en je ticket garandeert een zitplaats. Dit kan 320, 520 of 720 yen extra kosten. In wagons zonder gereserveerde zitplaatsen worden meer kaartjes verkocht dan zitplaatsen, dus het kan zijn dat je moet staan.
Tickets

Door de ticketpoort gaan

Gelukkig is er geen ‘verkeerde’ gate om naar binnen te gaan. Als je overstapt van de metro, moet je door twee poortjes: door het eerste poortje eindigt je reis met de metro, en door het volgende poortje begint je reis met de Shinkansen.
Als je gewoon vanaf de straat op het station aankomt, dan is er slechts één stel poorten naar de Shinkansen-sporen. Dit geeft je toegang tot alle Shinkansen treinen die naar het noorden en het zuiden gaan.
Let erop dat je twee (!) tickets nodig hebt om met de Shinkansen te reizen, een standaardticket voor alle treinen en een expresticket speciaal voor de Shinkansen. Deze worden soms samengevoegd tot één ticket. Je moet beide kaartjes tegelijk door de kaartjesautomaat aan de poort steken. Je kaartjes worden afgestempeld en aan je teruggegeven, dus vergeet ze niet mee te nemen.
Op het perron zullen Shinkansen (expres)treinen, semi-exprestreinen en lokale treinen passeren. Ze hebben allemaal een andere naam (zoals Kodama en Nozomi), dus zorg ervoor dat je de trein neemt die je brengt waar je naartoe moet, in overeenstemming met je ticket. Er zijn displays die elke trein aangeven voordat ze aankomen en er zijn (veel) mensen op het perron die kunnen helpen.

Met behulp van de JR Rail Pass op de Shinkansen

Als je als toerist naar Japan reist, kun je geld besparen met de Japan Railpass. Deze geeft je toegang tot alle Shinkansen, behalve de Nozomi en Mizuho Shinkansen. Deze rijden op de Tokaido, Sanyo en Kyushu Shinkansen lijnen. Dit zijn de snelste Shinkansen en er moet voor worden betaald. Een goed alternatief voor de Nozomi is de Hikari trein, die op meer stations stopt dan de Nozomi. Ook de Kodama, die op alle stations stopt, is een goed alternatief voor de Nozomi. Bij het gebruik van de JR Rail Pass kun je ook vooraf je zitplaats reserveren, dat is vooral handig als je met (veel) bagage reist.

Tip: Je kunt je JR Rail Pass ook gebruiken op de Tokyo Monorail en JR Lines, zoals de Yamanote ringlijn.

Shinkansen

Shinkansen etiquette & nuttige informatie

 • Terwijl eten in het meeste openbaar vervoer in Japan ‘not done’ is, kun je in de Shinkansen absoluut snacks en drankjes meenemen. Om deze reden kun je op de meeste stations een heerlijke bento box (genaamd ekiben) kopen. Ook zal meestal tijdens de rit een kar met snacks en drankjes langskomen voor de snelle snack.
 • Twee stuks bagage kunnen zonder extra kosten aan boord worden meegenomen, tot 60 kg in totaal.
 • Kleine dieren mogen mee aan boord, op voorwaarde dat ze veilig opgesloten zitten in een kooi en minder dan 10 kg wegen.
 • Je kunt je fiets aan boord nemen, zolang hij opvouwbaar is of je het voorwiel verwijdert. Fietsen moeten ook opgeborgen worden in een fietstas.
 • Wifi wordt langzaam uitgerold over de Shinkansen en nu hebben de meeste treinen gratis wifi beschikbaar.
 • Er zijn toiletten aan boord.
Volgende

Meer weten over een reis naar Japan?

GA DIRECT NAAR:

EILANDEN:

085 - 004 6606
info@bestofjapan.nl
Back To Top